grudnia 01, 2020

Ciasto cytrynowo-pistacjowe z ksylitolem

 

Polecam pyszne ciasto z ksylitolem. Cytryna i pistacje to ostatnio moje ulubione smaki;)

Przepis na kwadratową blachę 24cmx24cm:

-30g orzechów pistacjowych
-225g masła( w temperaturze pokojowej)
-80g ksylitolu
-szczypta soli
-skórka z otartej cytryny
-1 łyżeczka ekstraktu z winilii
-270g mąki pszennej
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia


Lukier:

-50g ksylitolu
-sok z połowy cytryny

Wykonanie:
Pistacje rozdrabniamy (5s/obr6)
Ucieramy masło, ksylitol,sól, skórkę z cytryny, i ekstrakt waniliowy. (3min/obr3).
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko mieszamy (30s/obr4)
Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wyłozonej papierem do pieczenia.
Nacinamy nożem ciasto, aby utworzyć ok. 16 kawałków.
Odstawić do lodówki na 30min.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp.150stopni.
Pieczemy 50min (150st).
Po przestudzeniu , wyjmujemy z formy i kroimy ciasto wzdłóż nacięć.

Ksylitol blendujemy na puder. Dodajemy do niego sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Polewamy ciasto lukrem i obsypujemy .

SMACZNEGO:)
KUKMAMA

Przepis z thermomixa. Zamieniłam cukier biały na ksylitol.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger