Dziś na tapet bierzemy sernik pistacjowy.
Składniki na 18 cm blaszkę:
Spód:
-200g ciastek czekoladowych
-3 łyżki masła
Sernik:
-500g sera twarogowego (polecam Wieluń lub Junika)
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki śmietany 18%
-3 jajka
-3 łyżki kremu pistacjowego (ja kupuje we włoskich delikatesach , firmy:Batellisicilia)
-Jeśli znajdziecie słodzony krem, proponuję już nie dodawać cukru. Jeśli dodacie zwykłe naturalne masło pistacjowe, wtedy dodałabym kilka łyżek cukru drobnego.
Krem:
-250g mascarpone
-3 łyżki masła pistacjowego
-jeśli masło bez cukru, proponuję dodać 3 łyżki cukru.
-pistacje do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180st/góra-dół.
Blachę
na sernik wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka z masłem
blendujemy na gładką masę(TM: 10s/10obr)Wykładamy dno foremki.
Wszystkie
składniki na sernik(powinny mieć temp.pokojową) miksujemy krótko tylko do połączenia się
składników.(TM:10s/obr.6) Wylewamy na spód i wkładamy do piekarnika na
10minut. Po tym czasie zmniejszamy do 110st i pieczemy 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki.
Mascarpone miksujemy z masłem (i cukrem ) do powstania jednolitej konsystencji. Wykładamy tego samego dnia na schłodzony sernik.
Dekorujemy pistacjami.
Najlepszy na następny dzień<3
Smacznego,Kukmama.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza