listopada 13, 2020

Sernik pistacjowy

 



Dziś na tapet bierzemy sernik pistacjowy.

Składniki na 18 cm blaszkę:

Spód:
-200g ciastek czekoladowych
-3 łyżki masła

Sernik:
-500g sera twarogowego (polecam Wieluń lub Junika)
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki  śmietany 18%
-3 jajka
-3 łyżki kremu pistacjowego (ja kupuje we włoskich delikatesach , firmy:Batellisicilia)
-Jeśli znajdziecie słodzony krem, proponuję już nie dodawać cukru. Jeśli dodacie zwykłe naturalne masło pistacjowe, wtedy dodałabym kilka łyżek cukru drobnego.

Krem:
-250g mascarpone
-3 łyżki masła pistacjowego
-jeśli masło bez cukru, proponuję dodać 3 łyżki cukru.

-pistacje do dekoracji 


Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180st/góra-dół.
Blachę na sernik wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka z masłem blendujemy na gładką masę(TM: 10s/10obr)Wykładamy dno foremki.
Wszystkie składniki na sernik(powinny mieć temp.pokojową) miksujemy krótko tylko do połączenia się składników.(TM:10s/obr.6) Wylewamy na spód i wkładamy do piekarnika na 10minut. Po tym czasie zmniejszamy do 110st i pieczemy 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki.

Mascarpone miksujemy z masłem (i cukrem ) do powstania jednolitej konsystencji. Wykładamy tego samego dnia na schłodzony sernik.
Dekorujemy pistacjami.

Najlepszy na następny dzień<3

Smacznego,Kukmama.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 KukMama , Blogger