Pyszny, słodki, z dużą ilością kalorii;) Tylko dla odważnych!
Składniki na blachę o średnicy 18cm:
Spód :
-125g ciasteczek zbożowych
-70g masła
Masa:
-500g mascarpone
-łyżeczka ekstraktu waniliowego
-pół szklanki cukru pudru
-2 łyżeczki żelatyny
-1 baton snickers
Polewa:
-100g czekolady mlecznej
-50ml śmietanki 30%
-orzeszki ziemne
Wykonanie:
Składniki na spód blendujemy . Wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy 50ml wody i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie miksujemy mascarpone,ekstrakt waniliowy i cukier puder.
Gotową żelatynę podgrzewamy tylko do rozpuszczenia się(bez gotowania!).
Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia się .
Snickers'a kroimy na małe kawałki i dodajmy do masy.
Gotową masę wylewamy na spód i wkładamy do lodówki.
Podgrzewamy śmietankę 30%, dodajemy do niej czekoladę. Mieszamy i po lekkim przestygnięciu wylewamy na ciasto. Dekorujemy batonikami i orzeszkami .
Gotowe po ok 2h w lodówce.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza