Najlepsze tiramisu jakie jedliście- gwarantuje:)
Domowe ciastka cantuccini zamiast tradycyjnych biszkoptów robią robotę!
Składniki na 4 lub 6 porcji:
Przepis na ciasteczka cantuccini znajdziecie KLIKNIJ TUTAJ
Polecam upiec bez dodawania rodzynek.
Masa serowa:
-500g mascarpone
-4 jajka
-100g cukru pudru
-filiżanka zaparzonej kawy
-3 łyżki amaretto
-kakao
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek, białka przełożyć po dwa do dwóch osobnych naczyń.
Żółtka ubić z połową cukru na puszystą masę. Dodawać mascarpone łyżka po łyżce stale miksując.
Dodać do masy 2 łyżki amaretto i krótko wymieszać.
Do zaparzonej kawy dodać łyżkę amaretto.
Na dno pucharków układać ciasteczka cantuccini -można je pokruszyć w dłoniach na mniejsze kawałki. Polać kawą.
Ubić dwa białka na sztywną pianę, pod koniec dodać kolejne 50g cukru. Dodać białka do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę serową wykładamy na ciasteczka,następnie kruszymy kolejną porcję ciasteczek i polewamy kawą i przykrywamy masą serową. Powtarzamy do uzupełnienia całego pucharka. Na wierzch posypka kakao i do lodówki na pare godzin.
Uwielbiam<3
Polecam<3

Jak deser kawowy to do zestawu może i herbata? Ta zielona od https://www.cafesilesia.pl/pol_m_HERBATA_HERBATA-ZIELONA-225.html to dla mnie zawsze super wybór.
OdpowiedzUsuń