Najlepsze jest prosto z pieca. Słodkie od jabłek, pachnące cynamonem z owsianą kruszonką.Uwielbiam!
Składniki na blaszkę 20cm/20cm:
Kruszonka:
-60g płatków owsianych
-0,5 łyżeczki cynamonu
-1/6 łyżeczki gałki muszkatołowej
-30g mąki pszennej
-60g masła
Spód:
-120g masła
-150g mąki pszennej
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
jabłuszka:
-500g obranych i pokrojonych jabłek
-łyżeczka cynamonu
-20g masła
-2łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 170st(termoobieg).
Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia.
Kruszonka:
Płatki owsiane blendujemy na mąkę.(10s/10obr)
Łączymy wszystkie składniki na kruszonkęz mąką owsianą i dokładnie mieszamy(15s/obr5)Wstawiamy do lodówki.
Kruchy spód:
Wszystkie składniki na spód wyrabiamy na zwarte ciasto(TM:15s-obr5)
Wylepiamy nim formę na ciasto.Pieczemy 18min.
Nadzienie jabłkowe:
Jabłka kroimy na małe kawałki i łączymy z cynamonem (TM:4s/obr4)
Dodajemy masło i dusimy ok 6 min stale mieszając (TM: 6min/120st/obroty wsteczne/wyrabianie)
Dodajemy mąkę ziemniaczaną ,mieszamy (TM:10s/obroty wsteczne/obr2)
Jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch wykładamy kruszonkę.
Pieczemy 33min w 180st.
Najlepsze jeszcze ciepłe<3
Przepis troche zmieniony z Thermomixa.

Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza