Składniki na podłużną blachę(ok26cm dlugości)
-50g suszonych fig
-40g daktyli bez pestek
-40g rodzynek
-40g orzechów nerkowców
-wrząca woda do namoczenia bakalii
-500 g śmietany 30%
-50g cukru pudru
-3 żółtka
-300g chałwy
gorzka czekolada do dekoracji
Wykonanie:
Figi,daktyle,rodzynki,nerkowce zalewamy wrzącą wodą na ok 15min.
Ubić 350g śmietany. (TM: motylek: obr.3)
Ubić oddzielnie nad gorącą wodą cukier puder, 3 żółtka i 150g śmietany.(TM: motylek:5min/70st/obr3,5.)
Odcedzone bakalie połączyć z chałwą i masą z jajek. Zblendować.(Tm:15s/obr.4).Dodać bitą śmietanę,delikatnie wymieszac.Wyłożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą.
Odstawić do zamrażalnika na min. 12 h.
Podawać z rozdrobnioną czekoladą.
Smacznego:)
Kukmama

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz