stycznia 17, 2020

brownie ze słonym karmelem


Polecam pyszny przepis na brownie ze słonym karmelem:

Przepis na blachę o wymiarach 20x20
-250g masła
-300g czekolady gorzkiej
-200g cukru trzcinowego
-3 jajka
-140g mąki pszennej
szczypta soli

Słony karmel: porcja słoik 200ml
-szklanka cukru
-pół szklanki śmietanki 30%
-85g masła
-sól gruboziarnista

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 160st.
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia.
Roztapiamy masło z czekoladą.Mieszamy .
Jajka krótko mieszamy z cukrem. Mąkę z solą.
Do wystudzonej czekolady dodajemy jajka oraz mąkę.
Wylewamy do blachy i pieczemy ok .35 min.

Słony karmel:
Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się skarmelizuje. Początkowo będą grudki, ale ciągłe mieszkanie drewnianą łyżką spowoduje całkowite rozpuszczenie. Mi zajęło to ok.12minut.
Następnie dodajemy masło i intensywnie mieszamy (ok.2 min). na końcu dodajemy śmietankę i zagotowujemy do powstania jednolitej konsystencji. Na końcu solimy.
Karmel wymaga cierpliwości. Jeśli wam zostały małe grudki, polecam przelać na końcu przez sitko.

Karmel wylewamy na brownie. Ja ozdobiłam jak zawsze ukochanym granatem;)

Smacznego!;)



genialny przepis z książki "dziewczyny z wypiekami"

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 KukMama , Blogger