października 22, 2019
Beza z kremem karmelowym
Polecam pyszny przepis na bezę karmelową.
Karmel:
-szklanka cukru białego
-pół szklanki kremówki 30%
-85g masła pokrojonego w kostkę, zimnego
-pół łyżeczki soli
-250g mascarpone
Składniki na 8 porcji:
-6 białek
-300g cukru
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
-łyżeczka octu winnego
-owoce do dekoracji
-orzechy laskowe do dekoracji
Przygotowanie karmelu:
Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się skarmelizuje. Początkowo będą grudki, ale ciągłe mieszkanie drewnianą łyżką spowoduje całkowite rozpuszczenie. Mi zajęło to ok.12minut.
Następnie dodajemy masło i intensywnie mieszamy (ok.2 min). na końcu dodajemy śmietankę i zagotowujemy do powstania jednolitej konsystencji. Na końcu solimy.
Karmel wymaga cierpliwości. Jeśli wam zostały małe grudki, polecam przelać na końcu przez sitko.
Połowę porcji wystudzonego karmelu mieszamy z mascarpone do powstania jednolitej masy.Przechowujemy w lodówce.
Resztę karmelu możemy przelać do słoiczka na inne słodkości;)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180st. Białka ubijamy na sztywno. Do lekko ubitej piany stopniowo dodajemy cukier(cały czas ubijając mikserem). Jak już będzie lśniąca ,miksując,wlewamy ocet i mąkę.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy naszą masę . Łyżką formujemy spód i boki, wyciągając je do góry. Zmniejszamy temp. do 120st. i pieczemy bezę 2 godziny. Po tym czasie, beza powinna zostać ok 30min w piekarniku.
Schłodzony krem karmelowy wykładamy na górę bezy.Dekorujemy owocami i orzechami laskowymi. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego,
Kukmama.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza