1. Jaglanka na mleku migdałowym z czereśniami i musem rabarbarowym

Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu zalewamy mlekiem migdalowym i jeszcze raz podgotowujemy.
Rabarbar kroimy na małe cząstki, podsmażamy na 3 łyżkach wody. Gdy zmiękną , dodajemy 3 łyżki syrop z agawy i podsmażamy do osiągnięcia musiku. Na kaszę wykłądamy mus, dekorujemy wiśniami oraz migdałami.
2.Placuszki bananowe z domowym masłem orzechowym

Przepis na masło orzechowe znajdziecie TUTAJ
Dekorujemy masłem oraz cynamonem.
3.Owsianka na mleku kokosowym z puree z mango

Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą. Gdy zmiękną, gotujemy w mleku kokosowym. (ilość mleka wg upodobań).
Jeśli macie bardzo dojrzałe mango, wystarczy zblendować. Ja korzystam najczęściej z gotowej pulpy z mango.
Owsianke dekorujemy musem, bananami, borówkami, wiórkami kokosowymi i domowym dżemem malinowym.
4.Deser z kaszy manny z syropem klonowym

-300ml mleka
-2 kropelki aromatu waniliowego
-pół łyżeczki masła
-1 żółtko
-cynamon i rodzynki do posypania
-3łyżki syropu klonowego
Wykonanie:
W thermomixie:
Syrop klonowy i żółtko miksujemy: 2min.obr.6
Dodajemy kaszę mannę i mleko podgrzewamy: 10min/90st/obroty wsteczne/obr.3
Dodajemy aromat i masło,mieszamy: 10s/obroty wsteczne /obr.4
W garnku:
syrop klonowy mieszamy z żółtkiem. Dodajemy kaszę manne z mlekiem i gotujemy 10min ciągle mieszając. Na końcu dodajemy masło i aromat i dokładnie mieszamy.
Posypujemy cynamonem oraz nerkowcami.
5.Czekoladowa owsianka z rodzynkami i domową fit nutellą

Owsiankę zalewamy gorącą wodą. Następnie gotujemy w mleku migdałowym z 3 kawałkami czekolady gorzkiej (na 2 porcje).Przepis na fit nutelle znajdziecie TUTAJ
Wykładamy do salaterek, dekorujemy malinami, borówkami, cynamonem, migdałami,rodzynkami ,startą czekoladą gorzką oraz fit nutellą.
Smacznego,
Kukmama
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz