maja 29, 2019

Mini bezy z lemon curd i truskawkami


Polecam pyszne beziki z lemon curd i truskawkami. Składniki na 7 mini porcji.

Składniki:
-3 białka jajek
-150g cukru
-mała łyzeczka mąki ziemniaczanej
-mała łyżeczka octu


Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180st. Białka ubijamy na sztywno. Do lekko ubitej piany stopniowo dodajemy cukier(cały czas ubijając mikserem). Jak już będzie lśniąca ,miksując,wlewamy ocet i mąkę.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy porcje bezików. Zmniejszamy temp. do 120st. i pieczemy bezę ok. 1,5 godziny.

Krem:
-3 cytryny (skórka starta na małych oczkach oraz wyciśnięty sok)
-150g cukru
-30g masła
-3 jajka


Wykonanie:

Skórkę z cytryny miksujemy z cukrem, masłem oraz jajkami. Masę przekładamy do garnka i podgrzewamy ok 10min (nie doprowadzając do zagotowania). Cały czas mieszamy. Na koniec wlewamy sok z cytryn. Aby masa była idealnie gładka, przecedzamy przez sitko.

Na gotowe bezy nakładamy wystudzony krem.

Truskawki:
-0,5kg truskawek
-5 łyzek syropu klonowego
-3 łyżki wody

Truskawki podgrzewamy z syropem i wodą. Gotujemy aż puszczą soki. Dekorujemy bezy sosem truskawkowym.
Przechowujemy w lodówce,choć najlepiej dekorować przed podaniem.

Smacznego:)
Kukmama


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger