Polecam pyszne beziki z lemon curd i truskawkami. Składniki na 7 mini porcji.
Składniki:
-3 białka jajek
-150g cukru
-mała łyzeczka mąki ziemniaczanej
-mała łyżeczka octu
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180st. Białka ubijamy na sztywno. Do lekko ubitej piany stopniowo dodajemy cukier(cały czas ubijając mikserem). Jak już będzie lśniąca ,miksując,wlewamy ocet i mąkę.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy porcje bezików. Zmniejszamy temp. do 120st. i pieczemy bezę ok. 1,5 godziny.
Krem:
-3 cytryny (skórka starta na małych oczkach oraz wyciśnięty sok)
-150g cukru
-30g masła
-3 jajka
Wykonanie:
Skórkę z cytryny miksujemy z cukrem, masłem oraz jajkami. Masę przekładamy do garnka i podgrzewamy ok 10min (nie doprowadzając do zagotowania). Cały czas mieszamy. Na koniec wlewamy sok z cytryn. Aby masa była idealnie gładka, przecedzamy przez sitko.
Na gotowe bezy nakładamy wystudzony krem.
Truskawki:
-0,5kg truskawek
-5 łyzek syropu klonowego
-3 łyżki wody
Truskawki podgrzewamy z syropem i wodą. Gotujemy aż puszczą soki. Dekorujemy bezy sosem truskawkowym.
Przechowujemy w lodówce,choć najlepiej dekorować przed podaniem.
Smacznego:)
Kukmama

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz