
Polecam pyszny przepis na orkiszową szarlotkę słodzoną daktylami.
Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 18cm:
-1,5 szklanki mąki orkiszowej
-3 łyżki oleju kokosowego
-150g daktyli
-pół łyżeczki ekstraktu śmietankowego
-2 łyżki cynamonu
-4 duże jabłka
Wykonanie:
Daktyle namaczamy ok godziny. Następnie blendujemy z olejem kokosowym na gładką masę. Dodajemy mąke, ekstrakt i wszystko zagniatamy w zwarte ciasto.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy spód formy i brzegi , pozostawiając trochę ciasta na później.
Pieczemy w 180st przez 15minut.
Jabłka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z odrobiną wody. Dusimy do miękkości.
Doprawiamy cynamonem.
Wykładamy jabłka na podpieczony spód. Pozostałe ciasto kruszymy na jabłka.
Pieczemy następne 15minut.
Smacznego:)

Przepis z bloga vegazdrowie.pl -polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz