Szybki i pyszny przepis na włoską torta di limone. Zajmuję niewiele czasu, a połączenie słodkiego ciasta kruchego z kwaśnym lemon curd oszałamia;)
Przepis na formę o średnicy ok.25cm:
Ciasto:
-310g mąki
-150g cukru
-100g masła
-2 jajka zerówki
-łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
-3 cytryny (skórka starta na małych oczkach oraz wyciśnięty sok)
-150g cukru
-30g masła
-3 jajka
Cukier puder lub wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Skórkę z cytryny miksujemy z cukrem, masłem oraz jajkami. Masę przekładamy do garnka i podgrzewamy ok 10min (nie doprowadzając do zagotowania). Cały czas mieszamy. Na koniec wlewamy sok z cytryn. Aby masa była idealnie gładka, przecedzamy przez sitko.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy na dwie nierówne części. Na stolnicy rozwałkowujemy większą część ciasta. Formę wykładamy papierem do pieczenia.Dno formy i brzegi oblepiamy większym plackiem. Drugą mniejszą część rozwałkowujemy na papierze do pieczenia przyciętym do rozmiaru foremki. Formę jak i papier z drugim ciastem wkładamy do lodówki na 30min.
Nagrzewamy piekarnik do 180st/termooobieg.
Po 30min wyciągamy z lodówki i formę z ciastem przykrywamy kremem. Na krem nakładamy drugi placek. Pieczemy 30min.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Lub tym i tym:)
Smacznego,
Kukmama.


Inspiracja z ksiązki Italia, Bartek Kieżun
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza