Polecam znany zapewne wielu piernik z pomidorów. Jest bardzo mokry i nie czuć w nim pomidorów. Ja się zakochałam:)
Składniki na podłużną keksówkę 31cm:
Składniki mokre:
-puszka pomidorów krojonych
-1 banan
-0,5 szklanki miodu płynnego
-0.5 szklanki oleju roślinnego
Składniki suche:
-2 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki przyprawy do piernika
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka sody
-0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
-150g powideł śliwkowych lub innego smaku wg upodobań
Polewa:
-tabliczka czekolady gorzkiej
-2 łyżki śmietanki 30%
Wykonanie:
Składniki mokre misujemy na gładką masę. (TM: 10s/obr/7)
Składniki suche łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mieszamy mokre z suchymi. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczemy w 180st przez 30min (termoobieg). Lub do suchego patyczka.
Gotowe ciasto przekrajamy na pół i smarujemy powidłami. Przykrywamy drugą połówką.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Wylewamy na nasze ciasto.
Smacznego;)

Inspiracja z bloga Jadłonomia
Przepyszny!Gorąco polecam.
OdpowiedzUsuń