Polecam przepis na obiad w 15minut, a do tego przepyszny;) Kluseczki z ricotty ,posypane parmezanem..palce lizać!
Składniki na 3 porcje:
-250g ricotty
-220g mąki pszennej
-1 jajko
-3 łyżki startego na małych oczkach sera parmigiano reggiano
-pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-sól, pieprz
Do podania:
-2 łyżki masła klarowanego
-2-3 łyżki bułki tartej
-2 łyżki parmezanu
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kluseczki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy wałek i tniemy na kluski ok 2cm.
Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy kluski i gotujemy ok 3minuty (licząc po wypłynięciu).
Masło klarowane rozpuszczamy i mieszamy z bułką tartą. Wylewamy na kluseczki. Posypujemy parmezanem.
Smacznego!
Kukmama.

Inspiracja z ksiązki Italia, Bartek Kieżun
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza