stycznia 11, 2019

NDUDARI- kluseczki z ricotty



Polecam przepis na obiad w 15minut, a do tego przepyszny;) Kluseczki z ricotty ,posypane parmezanem..palce lizać!

Składniki na 3 porcje:

-250g ricotty
-220g mąki pszennej
-1 jajko
-3 łyżki startego na małych oczkach sera parmigiano reggiano
-pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-sól, pieprz

Do podania:
-2 łyżki masła klarowanego
-2-3 łyżki bułki tartej
-2 łyżki parmezanu

Wykonanie:

Wszystkie składniki na kluseczki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy wałek i tniemy na kluski ok 2cm.
Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy kluski i gotujemy ok 3minuty (licząc po wypłynięciu).

Masło klarowane rozpuszczamy i mieszamy z bułką tartą. Wylewamy na kluseczki. Posypujemy parmezanem.

Smacznego!

Kukmama.






Inspiracja z ksiązki Italia, Bartek Kieżun

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger