grudnia 04, 2018
Chlebki pita z fetą i bazylią
Polecam pyszne chlebki z serkiem feta . Idealne na szybką kolację;)
Składniki na ok.10 chlebków:
-230g wody
-60g oliwy z oliwek
-10g drożdży świeżych
-350g mąki
-200g sera Feta
-szczypta pieprzu
-ząbek czosnku
-łyżeczka bazylii
Wykonanie:
Czosnek wyciskamy przez praskę.
Do TM wlewamy wodę, oliwę,drożdże i podgrzewamy (2min/37st/obr.2). Dodajemy mąkę i wyrabiamy 3min.
Opcja bez TM: Wyrabiamy wszystko w ciepłej wodzie.
Pozostawiamy 30min do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 220st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia , natłuszczamy oliwą z oliwek.
Do ciasta dodajemy wyciśnięty czosnek,bazylię, fetę i pieprz.Wyrabiamy przez 1min.
Ciasto dzielimy na małe kulki i formujemy chlebki. (Ok 7mm grubości).
Chlebki przełożyć na blachę i piec 15min/220st.
Podawać bezpośrednio po upieczeniu.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz