listopada 28, 2018

Risotto z szafranem i parmezanem


Polecam przepis na pyszne risotto z odrobiną szafranu i dużą ilością parmezanu:)

Składniki na 4 porcje:

-350g ryżu do risotto
-920g bulionu rosołowego
-pół szalotki pokrojonej w kostkę
-50g parmezanu startego
-szczypta szafranu
-70g masła


Wykonanie:
Cebulę podsmażamy na 35g masła. Następnie dodajemy ryż i dusimy w maśle ok 3min. Dolewamy gorący rosół oraz szafran. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok.15min(aż ryż zmięknie).
Zdejmujemy z ognia, dodajemy kolejne 35g masła i 50g parmezanu. Mieszamy do rozpuszczenia .

Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger