października 23, 2018

Sernik ciasteczkowy z białą czekoladą i granatem

Nie sposób go przestać jeść...Jest kremowy, idealnie wypieczony, słodki , ale z nutą kwasowości . Uwielbiam serniki, a ten to aktualnie mój nr 1!:)

A wielkim plusem oczywiście jest czas: Myślę, że każda kobieta ma w ciągu dnia 10 min na zrobienie sernika. Bo tyle zajmuje to ciasto..:)


Przepis na blachę o średnicy 16cm:
-500g sera twarogowego na sernik(tylko i wyłącznie piekę serniki z sera firmy Wieluń).
-3 jajka
-łyżka mąki pszennej
-3 łyżki cukru drobnego
-2 łyżki śmietany 30%
-opakowanie ciastek digestive z czekoladą
-100g masła

Polewa:
-100g czekolady białej
-50g masła
-2 łyżki śmietany 30%
-3 łyżki cukru pudru
-granat do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180st-góra-dół.
Ciasta digestive blendujemy z masłem na jednolitą konsystencję. Wykładamy (porcja 3/4 ciastek) spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Reszta ciastek będzie na wierzch.
Ser, jajka, mąkę, cukier i śmietanę miksujemy do połączenia się składników. Nie miksujemy za długo. Wylewamy na nasz spód i pieczemy 10min. Następnie zmniejszamy do 110st i pieczemy 45min. Sernik przechowujemy w lodówce całą noc.
Na drugi dzień wyciągamy go z blachy.

Polewa:
Czekoladę, masło i śmietanę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie, po zdjęciu z palnika naszej miski, dodajemy cukier puder i wszystko miksujemy na jednolitą konsystencję. Wylewamy na wierzch naszą czekoladę. Dekorujemy brzegi pozostałą porcją ciastek i granatem.

Smacznego!
Kukmama.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger