września 12, 2018

Bezglutenowe brownie z cukini


Polecam idealne ciasto dla dzieci- bezglutenowe, z ksylitolem i z całą wielką cukinią:D

Składniki na formę w formie serca, ok.22cm średnicy:


-1 duża cukinia starta razem ze skórą na dużych oczkach
-pół szklanki mąki gryczanej
-pół szklanki mąki ryżowej
-1/3 szklanki oleju
-1/3 szklanki roztopionego masła
-pół szklanki kakao
-4 łyżki ksylitolu
-2 jajka'
-łyżeczka sody
-szczypta soli
-5 kostek czekolady gorzkiej 74%

Wykonanie:

Odciśniętą cukinie mieszamy z mąkami, kakao, ksylitolem oraz sodą i solą. Mieszamy. Dodajemy składniki mokre, tj: olej, masło, jajka. Wszystko mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.
Do silikonowej foremki wlewamy ciasto i na wierzch wciskamy kostki czekolady.
Jeśli mamy formę inną niż silikon, wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200st, termoobieg, przez ok. 20-30 min.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger