lipca 01, 2018

Tort bezowy z kremem z marakui


Polecam pyszną beze- zewnątrz krucha, wewnątrz miękka pianka. Do tego krem z marakui.

Składniki na 8 porcji:
-6 białek
-300g cukru
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
-łyżeczka octu winnego

Krem:
-500g mascarpone
-400ml pulpy z marakui

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180st. Białka ubijamy na sztywno. Do lekko ubitej piany stopniowo dodajemy cukier(cały czas ubijając mikserem). Jak już będzie lśniąca ,miksując,wlewamy ocet i mąkę.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy naszą masę . Łyżką formujemy spód i boki, wyciągając je do góry. Zmniejszamy temp. do 120st. i pieczemy bezę 2 godziny. Po tym czasie, beza powinna zostać ok 30min w piekarniku.
Beza jest bardzo delikatna. Przy mocnych ruchach będzie się kruszyć!

Mascarpone miksujemy z pulpą z marakui. Wylewamy nasz krem do środka bezy. Przechowujemy całą noc w lodówce. Dekorujemy owocami.

Smacznego;)
Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger