maja 26, 2018

Tarta z lemon curd i truskawkami


Orzeźwiający, kwaskowaty z dodatkiem sezonowych truskawek- idealny deser na lato:)

Składniki na blachę okrągłą 18cm:
-130g masła pokrojonego na kawałki
-200 g mąki pszennej
-szczypta soli
-jedno jajko

Lemon Curd:
-1 jajko
-1 żółtko
-50g masła
-starta skórka z jednej cytryny
-sok z jednej cytryny

Krem śmietanowy:
-250g mascarpone
-80g masła
-łyżka cukru pudru
-skórka starta z jednej cytryny
-sok wyciśnięty z połowy limonki
-truskawki na wierzch
-starta czekolada gorzka na wierzch

Wykonanie:
Składniki na ciasto kruche wyrabiamy na zwartą masę.(TM:25s/obr.5)Wkładamy do lodówki na min.godzinę. Formę na tartę smarujemy masłem. Wylepiamy naszym ciastem i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 180st/góra-dół przez 20min. lub do czasu, aż ciasto delikatnie zbrązowieje.

Mascarpone, masło, cukier puder oraz skórkę i sok z limonki ucieramy na gładką masę. Chłodzimy w lodówce najlepiej godzinę.

Wszystkie składniki na lemon curd umieszczamy w metalowym rondelku i gotujemy w kąpieli wodnej ok.15min  cały czas mieszając. Ma powstać gęsta masa bez grudek. Chłodzimy.
Na upieczony i wystudzony spód wylewamy nasz lemon curd, następnie schłodzoną masę śmietanową,dekorujemy truskawkami i posypujemy startą czekoladą.
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger