maja 05, 2018

Lody sernikowe z domową frużeliną



Lato coraz bliżej, więc zapraszam na domowe lody sernikowe;)Proste i pyszne- czyli standard;)

Składniki:




LODY
-400g sera twarogowego na sernik
-300g mleka skondensowanego słodzonego
-400g śmietany 36%
-2 krople aromatu waniliowego
-skórka cytrynowa starta z jednej cytryny
-3 kruche rozgniecione ciasteczka do posypania

Frużelina:

-100g malin świeżych
-100g borówek
-3 łyżki cukru brązowego
-3łyżki wody
-1 duża łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Maliny i borówki zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 4min. Następnie mieszamy mąkę z wodą i dodajemy do owoców. Gotujemy aż zrobi się gęsta masa. Co chwilę mieszamy.


Twaróg sernikowy miksujemy ze schłodzonym mlekiem skondensowanym, aromatem waniliowym ,skórką cytrynową. W oddzielnej misce miksujemy śmietanę na sztywno. Dodajemy do masy sernikowej i delikatnie mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników.


Do podłużnej formy ( u mnie 21cm/9cm) wylewamy 1/3 masy sernikowej, następnie robimy kleksy z frużeliny i rozsmarujemy po całości. Powtarzamy czynność jeszcze dwa razy. Na koniec posypujemy ciasteczkami. Mrozimy . Przed spożyciem wyciągamy na parę min. żeby nie były twarde jak skała;)

Smacznego!






Inspiracja z bloga Karo in the kitchen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger