
Polecam lekką tartę z kremem cytrynowym i owocami.
Składniki na ciasto:(forma okrągła o średnicy 18cm)
-130g masła pokrojonego na kawałki
-200 g mąki pszennej
-szczypta soli
-jedno jajko
Krem:
-250g mascarpone
-80g masła
-łyżka cukru pudru
-skórka starta z jednej cytryny
-sok wyciśnięty z połowy cytryny
-owoce do dekoracji- maliny, borówki, truskawki
Wykonanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na zwarte ciasto.(TM:25s/obr.5)Wkładamy do lodówki na min.godzinę. Formę na tartę smarujemy masłem. Wylepiamy naszym ciastem i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 180st/góra-dół przez 20min. lub do czasu, aż ciasto delikatnie zbrązowieje.
Mascarpone, masło, cukier puder oraz skórkę i sok z cytryny ucieramy na gładką masę. Na wystudzony spód wykładamy krem i ozdabiamy owocami.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz