
Polecam pyszny przepis na sernik z domowym, słonym karmelem. Ja się zakochałam!
Sernik:
Spód:
-opakowanie ciastek Hit czekoladowych
-100g masła
Masa serowa:
-900g twarogu sernikowego
-6 jaj
-300g czekolady białej
-0,5 szklanki ksylitolu
-łyżka cukru z wanilią
Karmel:
-szklanka cukru białego
-pół szklanki kremówki 30%
-85g masła pokrojonego w kostkę, zimnego
-pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ciasteczka z masłem blendujemy na jednolitą masę. (TM:20s/10obr)
Wyklejamy nimi spód tortownicy (średnica:26cm,dół wyłożony papierem do pieczenia.)
Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Twaróg miksujemy z ksylitolem. Dodajemy cukier z wanilią.Ubijamy jajka.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do twarogu i miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Wylewamy naszą masę na spód i pieczemy 60min w 160st(góra-dół).
Przygotowanie karmelu:
Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się skarmelizuje. Początkowo będą grudki, ale ciągłe mieszkanie drewnianą łyżką spowoduje całkowite rozpuszczenie. Mi zajęło to ok.12minut.
Następnie dodajemy masło i intensywnie mieszamy (ok.2 min). na końcu dodajemy śmietankę i zagotowujemy do powstania jednolitej konsystencji. Na końcu solimy.
Karmel wymaga cierpliwości. Jeśli wam zostały małe grudki, polecam przelać na końcu przez sitko.
Na upieczony i wystudzony sernik wylewamy nasz karmel.
Gotowe;)
Smacznego;)
-łyżka cukru z wanilią
Karmel:
-szklanka cukru białego
-pół szklanki kremówki 30%
-85g masła pokrojonego w kostkę, zimnego
-pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ciasteczka z masłem blendujemy na jednolitą masę. (TM:20s/10obr)
Wyklejamy nimi spód tortownicy (średnica:26cm,dół wyłożony papierem do pieczenia.)
Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Twaróg miksujemy z ksylitolem. Dodajemy cukier z wanilią.Ubijamy jajka.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do twarogu i miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Wylewamy naszą masę na spód i pieczemy 60min w 160st(góra-dół).
Przygotowanie karmelu:
Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się skarmelizuje. Początkowo będą grudki, ale ciągłe mieszkanie drewnianą łyżką spowoduje całkowite rozpuszczenie. Mi zajęło to ok.12minut.
Następnie dodajemy masło i intensywnie mieszamy (ok.2 min). na końcu dodajemy śmietankę i zagotowujemy do powstania jednolitej konsystencji. Na końcu solimy.
Karmel wymaga cierpliwości. Jeśli wam zostały małe grudki, polecam przelać na końcu przez sitko.
Na upieczony i wystudzony sernik wylewamy nasz karmel.
Gotowe;)
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza