kwietnia 09, 2018

Sernik Nowojorski


Sernik Nowojorski to zdecydownie mój nr.1. Jest orzeźwiający, lekko kwaskowaty z przepyszną kwaśną śmietaną na wierzchu. Polecam <3

Składniki na blachę ok.24cm:
Spód:
-300g ciasteczek czekoladowych (ja kupiłam w lidlu)
-100g masła

Masa serowa:

-900g twarogu
-3 jaja
-1 żółtko
-180g cukru drobnego
-2 łyżki mąki pszennej
-0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-200ml kwaśnej śmietany 18%
-skórka otarta z jednej cytryny

Polewa:
-200ml kwaśnej śmimetany 18%
-łyżka drobnego cukru
-2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:
Składniki na spód blendujemy na jednolitą masę.(TM:10s/10obr) Wykładamy nią spód blachy wyłożony papierem do pieczenia. Chłodzimy w lodówce.
Wszystkie składniki na masę serową krótko miksujemy do połączenia się składników.(12s/6obr) Wylewamy na schłodzony spód.
Blachę umieszczamy w większej blaszce pełnej gorącej wody. Warto blachę z ciastem owinąć folią .
Pieczemy w 180st ok 10minut, następnie zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy ok 40min.
Sernik sprawdzamy delikatnie patyczkiem po wierzchu-masa powinna być zwarta i równa.
Chłodzimy przy otwartych drzwiach piekarnika ok.30min.
Składniki na polewę łączymy ze sobą i wykładamy na schłodzony sernik Następnie zostawiamy w lodówce na 12 godzin.

Smacznego;)




Inspiracja z Moje wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger