marca 08, 2018

Wegetariańskie kotleciki z batatów



Polecam wegetariańskie kotleciki z batatów. Idealne na piątkowy lunch;)

Składniki na 10 sztuk:
-pół dużego batata
-80g ugotowanej kaszy jęczmiennej
-1 jajko
-3 łyżki mąki pszennej
-sól,pieprz
-1 mała czerwona cebula
-1 ząbek czosnku
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-3 łyżki sezamu

Wykonanie:
Nieobranego batata pieczemy w piakarniku rozgrzanym do 200st ok 30min, aż skórka będzie lekko czarna. Zciągamy skórę i blendujemy na gładką masę.(TM: 10s/10obr).
(Wersja TM: Dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz sezamu i blendujemy 20s.obr10)
Siekamy cebulę, czosnek, natkę i dodajemy do batata razem z jajkiem i mąką. Dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy. Na koniec przyprawiamy i ponownie mieszamy.
Formujemy małe kotlety i obtaczamy w sezamie. Przysmażamy na patelni z obu stron, a następnie pieczemy ok 10min w piekarniku rozgrzanym do 180st.
Najlepiej smakują na ciepło;)

Smacznego;)
Inspiracja z książki Jeść zdrowiej, kuchnia Lidla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger