Przygotowanie sernika zajmuje aż 3 dni! Ale uwierzcie, warto;)Jest zdrowo, domowo i smacznie.
Składniki na blachę okrągłą ok25cm:
Spód:
-200g herbatników ekologicznych
-130g masła (temperatura pokojowa).
Masa serowa:
-5 l świeżego mleka 3,2%- ok 600g twarogu
-3 łyżki ksylitolu
-4 jajka
-szczypta soli
-starta skóra z 3 limonek
-sok z 3 limonek
-5 łyżek syropu z agawyWierzch:
-150g śmietany 30%
-limonka do dekoracji
Wykonanie:
Mleko przelewamy do garnka i odkładamy na 3 doby w ciepłe miejsce. Po tym czasie, podgrzewamy do 50stopni i studzimy. Przekładamy na sitko , aby odsączyć wodę.
Herbatniki mielimy razem z masłem na jednolitą masę. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę herbatnikową. Chłodzimy w lodówce.
Żółtka jajek oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy razem z syropem z agawy i ksylitolem na jednolitą masę. Dodajemy sok i skórkę z limonek. W oddzielnym naczyniu białka jajek miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywno.
Do żółtek dodajemy twaróg i miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. Na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160st ok. 80min.
Śmietankę ubijamy do uzyskania bitej śmietany. Wylewamy na wystudzone ciasto.
Chłodzimy w lodówce. Dekorujemy limonką.
Smacznego;)
Inspiracja z książki Jedz zdrowiej, kuchnia Lidla.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza