lutego 16, 2018

Tadżin wegetariański z dyni



To arabskie danie tadżin jest świetnym pomysłem na wegetariańską potrawę. Dziś proponuję z dynią i cieciorką.

Składniki na 5 porcji:
-1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
-1 łyżeczka nasion kolendry
-1/4 łyżeczki nasion kardamonu
-15g świeżego imbiru(obrany)
-80g czerwonej cebuli
-3 ząbki czosnku
-30g oliwy z oliwek
-300g dyni  Hokkaido,obranej,bez gniazd nasiennych,pokrojonej w 3cm kostkę
-150g marchewki, pokrojonej w 3cm plastry
-1łyżeczka cynamonu mielonego
-2 liście laurowe
-30g rodzynek
-20g żurawiny
-400g passaty pomidorowej
-250g wody
-1 łyżeczka bulionu warzywnego z TM(lub kostka rosołowa warzywna)
-180g czerwonej papryki pokrojonej w 3cm kostkę
-240g białej cieciorki, z puszki, odsączonej z zalewy
-4-5 gałązek natki pietruszki, świeżej, pokrojonej
-250g kaszy kuskus

Wykonanie:

Do suchego naczynia miksującego wsypać kmin rzymski, kolendrę oraz kardamon. Zemleć30s/obr.10.Zgarnąć kopystką na dno naczynia.
Dodać imbir,cebulę, czosnek , rozdrobnić 4s/obr.6.Zgarnąć na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę  z oliwek, dusić bez miarki 4min/120st.obr.0.5
Dodać dynię i marchewkę, dusić 2min/120st/obroty wsteczne/łyżka
Dodać cynamon,liście laurowe,rodzynki, żurawinę, pomidory, wodę i koncentrat bulionu warzywnego(kostkę), przemieszać wszystko łyżką  i gotować 18min./100st/obroty wsteczne/łyżka
Dodać paprykę, cieciorkę, pietruszkę, przemieszać łyżką i gotować 5min/100st/obroty wsteczne/łyżka
W tym czasie przygotować kaszę kuskus wg wskazówek na opakowaniu.
Podawać od razu po przygotowaniu.


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger