lutego 04, 2018
Czekoladowy blok z bakaliami
Polecam szybki przepis na pyszny blok czekoladowy z thermomixa!
Składniki na prostokątną formę keksową (ok.26cm)
-300g mleka w proszku
-100g herbatników połamanych na 3 części
-40g moreli suszonych
-40g migdałów blanszowanych
-40g rodzynek
-30g żurawiny
-250g masła pokrojonego na kawałki
-120g wody
-100g cukru trzcinowego
-40g kakao naturalnego
Wykonanie:
Formę keksową wykładamy folią spożywczą.
Morele rozdrabniamy (2s/obr.7)
Dodajemy migdały,rodzynki,żurawinę -rozdrabniamy 2s/obr.6. Przesypujemy do oddzielnej miski.
Do naczynia miksującego wkładamy masło, wodę, cukier, kakao-podgrzewamy 4min/50stopni/obr.2
następnie mieszamy 1min30s/obr.3 i w między czasie przez otwór wsypujemy mleko w proszku. Dodać rozdrobnione bakalie i herbatniki i delikatnie mieszamy kopystką. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. Mocno uklepać,by w środku nie powstały pęcherzyki powietrza.
Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 6h.
Stężały blok wyjąć z formy, usunąć folię i kroić na grube kawałki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz