Polecam szybki i bardzo smaczny przepis na ciasto gryczane z ksylitolem. Dużym plusem jest mało wyczuwalny smak kaszy, dzięki czemu nie mylimy ciasta z obiadem😄
Składniki: blacha podłużna ok.13cmx30cm
-200g kaszy gryczanej
-5 jajek
-120g mąki pszennej
-100g ksylitolu
-150g masła
-150g czekolady gorzkiej
-50g suszonej żurawiny
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-30g orzeszków ziemnych
Polewa:
-50ml śmietanki 30%
-100g czekolady gorzkiej
-20g miękkiego masła
-orzeszki do dekoracji
Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Mielimy w blenderze, thermomixie lub przy użyciu maszynki do mielenia. (TM: 1min/10obr.)
W garnku rozpuszczamy masło.
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Do rozpuszczonego masła dodajemy czekoladę gorzką, całość podgrzewamy do momentu roztopienia czekolady.
Jajka ubijamy z ksylitolem. Stopniowo dodajemy masło roztopione z czekoladą. Następnie zmiksowaną kaszę i wszystko dokładnie mieszamy. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy . Na końcu dodajemy żurawinę i orzechy.
Ciasto przekładamy do blaszki . Pieczemy w temp. 180st/termoobieg do suchego patyczka-ok.40min. Zostawiamy do ostygnięcia.
Polewa:
Zagotowujemy śmietankę. Kawałki czekolady wrzucamy do gotującej się śmietany,mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy masło, mieszamy.
Wierzch ciasta możemy wyrównać poprzez obcięcie nierówności. Polewamy polewą i posypujemy orzechami.
Smacznego:)

inspiracja z książki "Cukiernia Lidla"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz