stycznia 08, 2018

Sałatka z krewetkami w sosie orzechowo-kokosowym


Polecam sałatkę z krewetkami w sosie orzechowym z nutą pomarańczy.

Składniki:
-krewetki argentyńskie
-pół pęczku  natki pietruszki
-2 wyciśnięte ząbki czosnku
-łyżka masła klarowanego
-pół szklanki mleczka kokosowego
-1 łyżka masła orzechowe(polecam TEN PRZEPIS )
-3 łyżki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
-rukola
-1 mandarynka
-łyżka orzechów nerkowca
-łyżka ziaren słonecznika

Wykonanie:
Krewetki rozmrażamy. Usuwamy pancerze i z grzbietu krewetki po nacięciu wyciągamy czarną "żyłkę" . Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Podsmażamy i dodajemy krewetki. Smażymy na średnim ogniu po ok. 4 min z każdej strony.
Na przygotowaną rukolę układamy kawałki mandarynki, nerkowca, słonecznik oraz gotowe krewetki.
Na patelnię po krewetkach wlewamy mleczko kokosowe, łyżkę masła orzechowego oraz sok z pomarańczy. Podsmażamy na dużym ogniu aż sos się zagęści i zredukuje. Polewamy naszą sałatkę.


Smacznego;)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 KukMama , Blogger