stycznia 21, 2018

Kaczka w sosie truskawkowym





Polecam pierś kaczki w sosie truskawkowym. Prosty i smaczny przepis na szybki obiad.

Składniki:
-2 piersi z kaczki (temp. pokojowa)
-sól , pieprz
-200g dżemu truskawkowego 100%owoców bez cukru
-4 łyżki octu balsamicznego
-1 ugotowane marchewki
-2 ugotowane ziemniaki

Wykonanie:

Skórę kaczki nacinamy nożem w kratkę. Solimy i pieprzymy z dwóch stron.
Nastawiamy piekarnik w środku z naczyniem żaroodpornym na program do pieczenia kaczki. ( U mnie III, grzanie z góry).
Piersi smażymy od strony skóry ok.12 minut na średnim ogniu , następnie smażymy 2 minuty z drugiej strony. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego (skóra do góry)i pieczemy 8 minut. Wykładamy na talerz i kroimy po ok.10minutach.
Na wytopionym tłuszczu z kaczki obsmażamy ugotowane ziemniaki i marchewkę.(ok.4minuty)
W oddzielnym garnuszku dżem mieszamy z octem balsamicznym i podgrzewamy ok. 4 minuty na średnim ogniu.
Kaczkę kroimy w poprzek , układamy na ziemniakach i marchewce, polewamy sosem.


Smacznego;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger