stycznia 13, 2018
Chlebek korzenny z miodem
Był już chleb bezglutenowy (czytaj Tu przepis)
Dziś pora na korzenny , pyszny chlebek na miodzie. Polecam!
Składniki na blachę 12cm/30cm:
-125g masła
-250ml miodu płynnego
-1/3 szklanki ksylitolu
-375g mąki pszennej
-łyżeczka mielonego imbiru,cynamonu oraz przyprawy do piernika
-250ml mleka
-łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180st/góra-dół. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy folią aluminiową ,którą również smarujemy masłem. Brzegi folii powinny wystawać poza formę, aby później za brzegi wyciągnąć chlebek.
Na małym ogniu roztapiamy masło, miód, ksylitol. W misce mieszamy mąkę,przyprawy. W oddzielnej łączymy mleko z sodą. Przy użyciu drewnianej łyżki wszystko ze sobą łączymy i wylewamy do formy. Pieczemy ok 45min do suchego patyczka.
Po upieczeniu,ostrożnie wyciągamy trzymając z folię.
Najlepiej smakuje na ciepło:)
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza