stycznia 13, 2018

Chlebek korzenny z miodem



Był już chleb bezglutenowy (czytaj Tu przepis)
Dziś pora na korzenny , pyszny chlebek na miodzie. Polecam!

Składniki na blachę 12cm/30cm:

-125g masła
-250ml miodu płynnego
-1/3 szklanki ksylitolu
-375g mąki pszennej
-łyżeczka mielonego imbiru,cynamonu oraz przyprawy do piernika
-250ml mleka
-łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180st/góra-dół. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy folią aluminiową ,którą również smarujemy masłem. Brzegi folii powinny wystawać poza formę, aby później za brzegi wyciągnąć chlebek.
Na małym ogniu roztapiamy masło, miód, ksylitol. W misce mieszamy mąkę,przyprawy. W oddzielnej łączymy mleko z sodą. Przy użyciu drewnianej łyżki wszystko ze sobą łączymy  i wylewamy do formy. Pieczemy ok 45min do suchego patyczka.
Po upieczeniu,ostrożnie wyciągamy trzymając z folię.
Najlepiej smakuje na ciepło:)
Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger