stycznia 19, 2018

Biały sernik z orzechami



Polecam sernik na maślanym spodzie, z dodatkiem mleczka kokosowego i orzechów.

Składniki na spód:
-150g białej czekolady
-3/4 szklanki mąki pszennej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-120g miękkiego masła
-4 łyżki ksylitolu
-2 jajka

Składniki na masę serową:
-400ml mleczka kokosowego
-600ml twarogu sernikowego
-250ml mascarpone
-6 jajek, białka oddzielone od żółtek
-8 łyżek ksylitolu
-1 opakowanie budyniu waniliowego

Polewa:
-100g białej czekolady
-łyżka oleju kokosowego
-orzechy laskowe i włoskie

Wykonanie :
Spód
Formę z odpinaną obręczą wysmarować masłem, następnie na dno położyć papier do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 165stopni(góra-dół).
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło utrzeć z 4 łyżkami ksylitolu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masła dodawać jajka, na przemian z mąką cały czas miksując. Na koniec dodać ostudzoną czekoladę. Masę wylać do formy, piec ok.25min. Ostudzić.

Nastawiamy piekarnik na 175stopni (góra-dół).

Masa serowa:
Mleczko kokosowe gotujemy ok.10min aż się zredukuję. (powinno być 1/3 szklanki). Dodajemy do niego ser i mascarpone. Miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich 4 łyżki ksylitolu i miksujemy 2 minuty.
Żółtka ubijamy z ksylitolem . Ciągle miksując, dodajemy masę serową oraz budyń. Na końcu dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na upieczony spód .
Na dnie piekarnika umieszczamy blachę wypełnioną gorącą wodą. Na środkowej części piekarnika umieszczamy nasze ciasto przykryte folią aluminiową. Pieczemy ok.45 min w 175stopniach.

Polewa:
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Wylewamy na ostudzone ciasto. Dekorujemy orzechami i kawałkami czekolady.
Chłodzimy w lodówce całą noc.







Smacznego:)

Inspiracja z bloga Kwestiasmaku.pl












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger