grudnia 13, 2017

Ciasto drożdżowe z jabłkami i konfiturą śliwkową

Polecam lekko cytrynowe ciasto drożdżowe bez cukru. Górę ciasta pokrywają jabłka z marmoladą.

Składniki na kruszonkę:
-70g mąki pszennej
-50g ksylitolu
-50g masła

Ciasto:
-220g mleka
-40g świeżych drożdży
-80g ksylitolu
-500g mąki pszennej
-80g masła miękkiego
-1 jajko
-1 żółtko
-sok z 1 cytryny
-1/2 łyżeczki soli
-1 jabłko
-2 łyżki marmolady

Wykonanie:
Składniki na kruszonkę łączymy i ugniatamy tak, aby powstały grudki. (TM:10s/obr.6)Wkładamy do lodówki.
Mleko, drożdże, ksylitol, podgrzewamy  ok 2min. (TM: 2.30min/37st/obr.1)
Następnie dodajemy mąkę, masło, jajko. żółtko, sól oraz sok z cytryny i ugniatamy aż powstanie zwarta masa.(TM:2min/pozycja start).
Jeśli ciasto się lepi, proszę dodać łyżkę mąki.
Ciasto odkładamy do miski i pozostawiamy aż wyrośnie w ciepłym miejscu. (Ok.30min- powinno podwoić objętość).
Piekarnik nastawiamy na 150st/góra dół. Blachę prostokątną o wymiarach ok.25/30 wykładamy papierem do pieczenia i go natłuszczamy. Wylewamy wyrośnięte ciasto. NA górę układamy pokrojone w plastry jabłko oraz smarujemy powidłami.
Na wierzch wysypujemy naszą kruszonkę.
Pieczemy 30min w 150st, następnie 20min w 180st.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger