grudnia 18, 2017

Ciasto kruche z białym kremem


Pyszna i szybka tarta na bazie białej czekolady. Proponuję podać z granatem lub świeżymi owocami.

Składniki na ciasto:
-200g masła pokrojonego na kawałki
-375 g mąki pszennej
-szczypta soli
-jedno jajko

Krem:
-250g mascarpone
-2 tabliczki białej czekolady

Wykonanie:
Składniki na ciasto wyrabiamy na zwarte ciasto.(TM:25s/obr.5)Wkładamy do lodówki na min.godzinę. Formę na tartę o średnicy ok.28cm smarujemy masłem. Wylepiamy naszym ciastem i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 180st/góra-dół przez 20min. lub do czasu, aż ciasto delikatnie zbrązowieje.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy z mascarpone i mieszamy aż nie będzie grudek. Wylewamy na ostudzony spód.
Przechowujemy w lodówce. Najlepszy do spożycia po 12h .
Dekorujemy owocami lub dowolnymi składnikami.

Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger