listopada 08, 2017

Zdrowe ciasto dyniowe dwukolorowe


Polecam zdrowe, aromatyczne ciasto z puree z dyni. Jest łatwe w przygotowaniu i znika w 5minut;)
Inspiracja z bloga "Mała cukierenka", zmodyfikowane przeze mnie.

Składniki: 
(Do przepisu użyłam formy silikonowej w kształcie serca, średnica ok.22cm)
-szklanka puree z dyni (jak zrobić miąższ KLIKNIJ TU )
-2 jajka
-150 ml oleju
-pół szklanki ksylitolu lub brązowego cukru
-2 szklanki mąki pszennej
-szczypta soli
-łyżeczka sody
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki zmielonego imbiru,kardamonu, gałki muszkatołowej
-1 łyżeczka kurkumy
-50g czekolady 90%kakao
-1 łyżeczka karobu
-1 łyżka wody
-pestki dyni  do posypania

Wykonanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Piekarnik nastawić na 180st. góra dół.
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, sodę,przyprawy i wymieszać.
Do drugiej miski wbić jaja,olej,cukier, puree z dynii wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre składniki. Krótko wymieszać mikserem.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej części dodać roztopioną czekoladę, karob i wodę. Wymieszać łyżkę.
Do silikonowej formy wlać połowę białej masy. Następnie połowę ciemnej masy i kolejny raz drugą połowę białej masy i ciemną masę. Posypać pestkami dyni. Piec 50min na najniższym poziomie w piekarniku. 

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger