listopada 22, 2017

Sernik Rafaello


Polecam bardzo puszysty sernik kokosowy.
Przepis jest na dwie blachy o średnicy 16cm. Jeśli chcecie zrobić jeden w tradycyjnej,okrągłej 24cm blaszce radzę użyć 3/4 każdego składnika.

Składniki:
Spód:

-opakowanie ciastek digestive z czekoladą
- pół kostki masła ,tj 100g
-2 łyżki wiórek kokosowych
Masa serowa:
-500g sera twarogowy(może być sernikowy)
-250g mascarpone
-tabliczka białej czekolady
-3 duże jajka lub 4 małe
-3 łyżki mąki pszennej
-łyżeczka aromatu waniliowego
-pół szklanki wiórek kokosowych
-3 duże łyżki musu kokosowego
-50ml śmietanki 30%
Polewa:
-tabliczka białej czekolady
-łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
Ciasteczka z masłem blendujemy na jednolitą masę. (TM: 10s/6obr) Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia wylepiamy spód masą ciasteczkową. Opruszamy wierzch wiórkami kokosowymi.
Nastawiamy piekarnik na 170st/ termoobieg.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Mascarpone, ser, jajka, mąkę,aromat, wiórki kokosowe, mus kokosowy oraz śmietankę miksujemy na jednolitą masę. (TM: 20s/obr5) Dodajemy roztopioną czekoladę i krótko miksujemy (TM:10s/obr.5)
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Blachę wkładamy do większej blachy z wodą. (woda powinna sięgać do połowy naszej blaszki). Pieczemy ok. 50min.
Polewa:
Czekoladę z olejem kokosowym roztapiamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na nasze wystudzone ciasto i dekorujemy rafaello;)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger