listopada 02, 2017

Pad thai z kurczakiem


Polecam szybki przepis na pysznego pad thai-a. Porcja dla 4 osób.

Składniki:
-200g makaronu ryżowego
-woda do gotowania
-3 łyżki oleju arachidowego( jeśli nie macie, może być zwykły)
-40g orzeszków ziemnych niesolonych, prażonych
-1 łyżka cukru brązowego
-1 łyżka sosu rybnego
-4 łyżki sosu sojowego
-170g wody
-pół łyżeczki chili w proszku
-80g marchewki
-60g cebuli szalotki
-2 ząbki czosnku
-200g pokrojonego w kostkę kurczaka (pierś)
-200g tofu ( ja użyłam z ziołami)
-świeże kiełki
-2 jajka
-2 limonki

Wykonanie:
Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
Orzeszki rozdrobnić w blenderze (TM:3s/obr.4)
Do garnka wsypać cukier,sos rybny, sos sojowy, 20g wody i chilli-gotować ok 5min , co chwilę mieszając (TM:5min/90stopni/obr.0.5)
Marchewkę zcieramy na małych oczkach (TM:3s/obr.6)
Czosnek wyciskamy i kroimy cebulę (TM:3s/obr.5)
W woku rozgrzewamy olej,dodać cebulę , czosnek i smażyć 1min. Dodać kurczaka i tofu-smażyć 3min. Wlać roztrzepane jajka ,energicznie wymieszać. Dodać namoczony wcześniej makaron, przygotowany wcześniej sos, 150g wody , wymieszać i smażyć 1-2min.
Dodać kiełki, marchewkę - smażyć 1,5 min.
Posypać rozdrobnionymi orzeszkami .

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger