Blacha podłużna: ok 30cm/12cm
Składniki:
-200g masła miękkiego
-2 szklanki mąki pszennej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-szklanka cukru(może być ksylitol)
-skórka starta z 1 cytryny
-3 duże jaja
-2/3 szklanki jogurtu greckiego
-220g żurawiny świeżej
-biała czekolada do ozdoby
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy skórkę cytrynową i miksując dodajemy jajka. Do maślanej masy dodajemy pozostałe składniki (oprócz czekolady i żurawiny). Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i mieszamy szpatułką.
Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy masę.
Pieczemy w 180st./ góra-dół na najniższym stopniu przez godzinę.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Na wystudzone ciasto wylewamy czekoladę robiąc "esy floresy";)
Smacznego:)

inspiracja z bloga Małej cukierenki
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza