listopada 12, 2017

Maślane ciasto ze świeżą żurawiną


Blacha podłużna: ok 30cm/12cm
Składniki:
-200g masła miękkiego
-2 szklanki mąki pszennej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-szklanka cukru(może być ksylitol)
-skórka starta z 1 cytryny
-3 duże jaja
-2/3 szklanki jogurtu greckiego
-220g żurawiny świeżej
-biała czekolada do ozdoby

Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy skórkę cytrynową i miksując dodajemy jajka.  Do maślanej masy dodajemy pozostałe składniki (oprócz czekolady i żurawiny). Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i mieszamy szpatułką.
Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy masę.
Pieczemy w 180st./ góra-dół na najniższym stopniu.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Na wystudzone ciasto wylewamy czekoladę robiąc "esy floresy";)
Smacznego:)
 
inspiracja z bloga Małej cukierenki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger