listopada 29, 2017

Bezglutenowy piernik z rodzynkami


Polecam pyszny przepis na szybki piernik. Idealny na świąteczny stół.

Składniki na prostokątną blachę ok.12cm/30cm
-szklanka mąki migdałowej (można pszenną)
-łyżeczka przyprawy do piernika
-łyżeczka sody
-łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki mleka
-220g miodu
-łyżka kakao
-120g miękkiego masła
-100g ksylitolu
-2 jajka
-szklanka świeżej żurawiny lub 2 łyżki  powideł śliwkowych
-pół szklanki rodzynek
Polewa:
-tabliczka białej czekolady
-łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:
Mleko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy miód  oraz łyżeczkę sody. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, kakao mieszamy w dużej misce.
W oddzielnej misce miksujemy masło z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy do połączenia się składników.
Do maślanej masy dodajemy mleko z miodem. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy suche składniki razem z rodzynkami i ponownie miksujemy.
Świeżą żurawinę blendujemy na gładki mus. Dodajemy do naszej masy. (opcjonalnie dodajemy powidła).
Pieczemy w 180st/termoobieg na najniższym poziomie piekarnika przez ok. 45min.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Na ostudzone ciasto wylewamy czekoladę.
Smacznego;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger