października 03, 2017

Tarta prowansalska

Polecam przepis na pyszną tartę z warzywami, parmezanem i ziołami.

Składniki na ciasto kruche:

-200g mąki pszennej
-pół kostki masła
-2 łyżki zimnej wody

Składniki na farsz:
-pół bakłażana
-pół cukini
-3/4 papryki czerwonej
-mała cebula
-1 ząbek czosnku
-zioła prowansalskie
-1 jajo
-200ml śmietanki 30%
-parmezan pokrojony w plastry

Wykonanie:
Ugniatamy wszystkie składniki na ciasto i tworzymy kulę. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie, włączamy piekarnik na 200st./termoobieg.
Formę na tartę wykładamy ciastem i pieczemy 10min.
Bakłażan kroimy w plastry i solimy. Odkładamy na parę minut, by stracił goryczkę.
Cukinię kroimy na plastry, cebulę i paprykę w paski. Posmażamy wszystkie warzywa na patelni z wyciśniętym czosnkiem. Po ok 8minutach doprawiamy ziołami prowansalskimi. Wykładamy na podpieczony spód . Posypujemy plastrami parmezanu.Roztrzepane jajko mieszamy ze śmietanką.Zalewamy naszą tartę i pieczemy w 160st przez ok.30min.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger