października 28, 2017

Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri




Argentyński sos chimichurri świetnie komponuje się z poledwicą wołową. Aromatyczny i mocno ziołowy, z delikatną nutą cytryny.

Składniki:
-500g polędwicy wołowej
Marynata:
-szczypta soli
-3 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka kminu rzymskiego
-1 łyżeczka kolendry mielonej
-szczypta pieprzu cayenne,mielonego

Sos chimichurri:
-2 ząbki czosnku
-50g cebuli szalotki
-10g kolendry świeżej
-10 g natki pietruszki, świeżej
-1 łyżeczka oregano
-100g oliwy z oliwek
-30g białego octu winnego
-pół łyżeczki suszonych płatków chili
-20g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wykonanie:
Sos chimichurri:
Czosnek,cebulę, kolendrę, pietruszkę i oregano blendujemy. (TM:2s/obr.7)Dodajemy oliwę, chili,sok z cytryny i ocet i wszystko mieszamy. (TM:8s/obr.5)
Odstawiamy.

Polędwicę kroimy na grubość 3 cm. Składniki na marynatę mieszamy  i nacieramy nimi polędwicę. Smażymy na suchej, grillowej patelni po 3 min z każdej strony (jeśli chcemy medium).
Po usmażeniu, należy odczekać 5min. Następnie podajemy z sosem.
Ja podałam z ziemniakami z wody.

Smacznego:)
 

1 komentarz:

Copyright © 2016 KukMama , Blogger