Torcik jest inspiracją z bloga Kingi Paruzel:)
Składniki na biszkopt: (2 blachy o średnicy 16cm)
-165g mąki pszennej
-50g kakao
-25g karob
-łyżeczka sody oczyszczonej
-2 jajka
-250ml kefiru (temp. pokojowa)
-125g masła roztopionego
-2łyżki cukru kokosowego
zaparzona herbata do nasączenia biszkoptu
Składniki na krem:
-500g truskawek
-250g mascarpone
-300g śmietanki kremówki 30%
-25g żelatyny
-2 łyżki cukru kokosowego
-truskawki do dekoracji (przekrojone na pół)
Wykonanie:
Składniki suche na biszkopt łączymy (mąka,kakao,karob,soda,cukier). W drugiej misce mieszamy składniki mokre(jajka,kefir,masło). Mieszamy suche z mokrymi. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem. Wylewamy naszą masę po połowie na każdą blachę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st.(góra-dół) ok.35min.
Jeśli spiekł się wierzch , można odciąć delikatnie górną część nożem.
Gdy biszkopt wystygnie, nasączamy zaparzoną herbatą.
Truskawki miksujemy na mus. (TM:15s/obr.7). Gotujemy mus z 2 łyżkami cukru kokosowego. Żelatynę namaczamy w wodzie. Gdy truskawki wystygną, dodajemy do nich żelatynę. Mascarpone ubijamy. Bitą śmietanę ubijamy w drugiej misce i dodajemy delikatnie do mascarpone.(miksując na niskich obrotach). Na koniec dodajemy wystudzony mus truskawkowy. Wkładamy do lodówki na min.godzinę.
Dekoracja:
Na pierwszy blat wykładamy część masy, następnie przykrywamy drugim blatem. Między blatami układamy truskawki przekrojone na pół. Górę tortu dekorujemy truskawkami i miętą.
Chłodzimy najlepiej przez noc.
Smacznego;)

Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza