września 14, 2017

Czekoladowa tarta z domowym budyniem




Polecam tarte  mocno czekoladową na spodzie kokosowym. Jest szybka do zrobienia tak jak wszystko na moim blogu;)
Składniki na spód na tartę o średnicy ok.25cm:
-100g mąki kokosowej
-100g mąki pszennej
-łyżka kakao
-1 żółtko
-120g masła
-łyżka ksylitolu
-łyżka wody jeśli masa jest zbyt krucha

Masa czekoladowa:
-500ml mleka
-1 tabliczka czekolady gorzkiej
-50g czekolady mlecznej
-łyżka ksylitolu
-16g cukru waniliowego eko
-2 żółtka
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-owoce do dekoracji

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód łączymy i wyrabiamy ręcznie ciasto. Jeśli masa jest krucha, dodajemy troszkę wody. Ugniatamy kulę i wkładamy do lodówki na 30min. Następnie formę na tartę smarujemy masłem i wylepiamy naszym ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15min w 200st(góra-dół).

350ml mleka podgrzewamy z ksylitolem. Dodajemy czekolady i gotujemy aż do rozpuszczenia. 150ml pozostałego mleka łączymy z żółtkami i mąką. Mieszamy i dodajemy do gotującego się mleka czekoladowego. Mieszamy intensywnie aż do powstania gęstej masy budyniowej. (Ok1min). Wylewamy na upieczony spód i przechowujemy w lodówce. Podawać po godzinie.
Ozdabiamy owocami.
Smacznego:)Inspiracja z bloga :Mala cukierenka. Zmodyfikowałam spód  i zamieniłam proporcje cukru na ksylitol.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger