Jeśli macie ochotę zjeść delikatnie kwaskowate, ale dzięki bezie słodkie ciasto -polecam ten przepis. Jest prosty i naprawdę smaczny.
Składniki na prostokątną blachę 23x30cm
Ciasto:
-400g mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-150g masła
-100g ksylitolu
-6 żółtek
-220ml mleka
-starta skórka z jednej cytryny
Wierzch:
-250g malin
-150g jeżyn
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-6 białek
-300g cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Nastawiamy piekarnik na 180st(góra-dół)na najniższym poziomie.
Masło ubijamy z ksylitolem na gładką masę. Dodajemy powoli żółtka ciągle mieszając. Następnie mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do naszej masy,na przemian z mlekiem. (Mąka-miksujemy-mleko-miksujemy)i tak w trzech partiach.Na koniec dodajemy skórke z cytryny i krótko miksujemy.
Gotowe ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Jeżyny łączymy z jedną łyżką mąki ziemniaczanej. Na górę ciasta wykładamy jeżyny.
Ubijamy białka i stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Jak masa będzie już mocno zwarta lśniąca(po ok. 8minutach) ,dodajemy maliny również wymieszane z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką.
Wykładamy bezę na wierzch ciasta i pieczemy 25 min w 180st. Następnie przykrywamy ciasto folią aluminiową i dopiekamy w 160st ok 25min.
Po wystudzeniu, zjadamy całe;)
Smacznego:)
Inspiracja z bloga Mała Cukierenka
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza