sierpnia 13, 2017
Tort bezowy
Przepis na szybką i łatwą w wykonaniu bezę;)
Składniki na ok.13cm blachę:
-6 białek
-300g cukru
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
-łyżeczka octu winnego
Krem:
-250g mascarpone
-200g śmietanki 30%
-świeże owoce
-łyżeczka wyciśniętej limonki
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180st. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier(cały czas ubijając mikserem). Jak już będzie lśniąca miksując wlewamy ocet i mąkę.
Rysujemy 2 okręgi na papierze do pieczenia. Wylewamy na nie masę . Jeden okrąg lepiej żeby był płaski, drugi "esy floresy";). Zmniejszamy temp. w piekarniku do 120st i pieczemy w termoobiegu dwie godziny.
Ubijamy mascarpone. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę. Do mascarpone dodajemy stopniowo ubitą śmietanę i dalej ubijamy. Na koniec skrapiamy limonką.
Na wystudzony spód wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy drugą bezą i dekorujemy kremem i owocami. Schładzamy w lodówce przed podaniem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz