sierpnia 04, 2017

tarta cytrynowa z bezą


Przepis jest bardzo prosty, a efekt powalający!

Ciasto kruche:
-200g mąki pszennej
-2 małe żółtka
-80g roztopionego  masła

masa cytrynowa:
-2 jajka
-2 cytryny
-110g cukru
-70g masła

beza:
-3 białka jajek
-150g cukru'

Najlepiej zacząć od przygotowania lemon curd-masy cytrynowej dzień wcześniej. Wyciskamy cytryny. Zcieramy skórkę na tarce.Wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Cały czas mieszamy(ok.15min) aż powstanie gęsta masa jak budyń.(woda nie dotyka miski!) Odcedzamy przez sitko, żeby nie było grudek. Przechowujemy w lodówce.

Składniki na ciasto kruche łączymy i ugniatamy z nich masę. Jeśli jest za suche, dodajemy odrobinę wody. Wykładamy nim blachę na tartę i pieczemy ok.25min w 180st(termoobieg).
Na wystudzoną tartę wylewamy cytrynowy miąższ.

Białka jajek ubijamy i dodajemy do nich cukier-cały czas ubijając. Ma powstać lśniąca , zwarta masa. Dekorujemy ozdobnie naszą tartę i pieczemy ok.20min w 160st.(termoobieg).

Smacznego!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger