lipca 02, 2017

Bułeczki Bao z szarpanym indykiem


Składniki na ok.7 bułek:
-50g orzeszków ziemnych
-250g wody
-3,5 łyżki oleju
-1,5 łyżeczki suchych drożdży
-20g cukru
-420g mąki pszennej
-0,5łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki soli

Indyk:-350g indyka pokrojonego na kawałki
-łyżka kolendry
-150g sosu teriyaki gęstego
-10g sosu sojowego
-10g cukru
-2 ząbki czosnku
-szczypta papryki ostrej
-1 papryczka chili pokrojona w plastry
-pół cebuli dymki posiekanej
-bazylia do dekoracji

Wykonanie:
Orzeszki rozdrabniamy TM:5s/obr.5.
Do naczynia miksującego wlewamy wodę,olej,dodajemy drożdże i cukier. Podgrzewamy 3min/37st/obr.1
Dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i sól,wyrobić 2min/wyrabianie. Przekładamy do miski i przykrywamy na 2h.
Przystawki Varoma smarujemy olejem. Z ciasta należy uformować kule,rozwałkować na owalny kształt i środek posmarować olejem. Zgiąć w pół i wyłożyć na przystawki Varoma. Do naczynia miksującego wlać litr wody , nałożyć na górę przystawki z bułkami i gotować na parze 15min/Varoma.obr.1

Indyk:
Do czystego naczynia miksującego włożyć czosnek i kolendrę, rozdrobnić 3s/obr.8.Zgarnąć składniki kopystką na dno. Dodać sos teriyaki,sos sojowy,cukier,chili i wymieszać 5s/obr3
Dodać indyka i gotować bez miarki 18min/100st/obroty wsteczne/obr0.5. Następnie założyć miarkę i rozdrobnić 4s/obroty wsteczne/obr.4
 Do środka każdej bułki nakładać mięso, udekorować cebulą, papryczką i orzeszkami. 
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger