maja 13, 2017
Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Najprostsze ciasto świata!
Składniki:
Ciasto:
-250g mąki migdałowej(250g migdałów blanszowanych w płatkach)
-pół szklanki wiórek kokosowych
-2 jajka
-250g startej na grubych oczkach marchewki
-150ml oleju
-200g ksylitolu
-łyżeczka cynamonu, sody
-półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
-250g mascarpone
-200ml śmietanki 30%
-2 łyżki cukru pudru
-granat do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na termoobieg/150stopni/1 godzina.
Migdały blendujemy na mąkę. (TM:7sek/10obr).
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy do połączenia się składników. (TM:obroty wsteczne, 2min/obr.3) i dodajemy mąkę migdałową. Mieszamy. Wylewamy do formy silikonowej i pieczemy.
Masa:
Śmietankę ubijamy na bitą śmietanę.Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder. W oddzielnej misce miksujemy mascarpone. Następnie do mascarpone dodajemy bitą śmietanę, chwilkę miksujemy. Wykładamy na wystudzone ciasto i posypujemy granatem. Podajemy po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego;)
Za tydzień piekę ;-)
OdpowiedzUsuń