kwietnia 26, 2017

Truskawkowa chmurka



Miało być fit, ale pragnienie czegoś słodkiego było mocniejsze;) Wyszło pysznie!

Składniki na blachę ok 22cm:

-100g suszonych fig
-100g daktyli
-1 banan
-200g truskawek
-100g mascarpone
-200g mleczka kokosowego
-125ml mleka skondensowanego

Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 180st/termoobieg
Figi i daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy ok.15min. Blendujemy na gładką masę (TM:30s/5obr.)
Na wyłożoną papierem blachę wylewamy gotową masę. Układamy na niej banana pokrojonego w podłużne paski. Zalewamy mlekiem skondensowanym i pieczemy ok.30min w 180st./termoobieg.Ciasto powinno byc mocno zarumienione.
Po wskazanym czasie ciasto ostudzamy. (Może być delikatnie płynne, po kilku minutach stężeje).
Mleko kokosowe ( odsączone z wody kokosowej)Miksujemy ok.45sek. Następnie dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy ok. 30sek.
7 truskawek blendujemy na mus i dodajemy do ubitego mleczka. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników i wylewamy na ostudzone ciasto. Do środa wkładamy pokrojone w paski truskawki.
Wkładamy do lodówki najlepiej na noc albo minimum 2 godziny.

Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger